Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o interpretację i korekcję parametrów wody
Autor Wiadomość
snajper

Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 6
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 12:37 pm   Prośba o interpretację i korekcję parametrów wody

Witam

Zrobiłem sobie testy wody, gdyż mam problem z glonami pędzelkowatymi. I oto ich wyniki:
Ph 8
NO2 <0,3
NO3 10
KH 24
GH 4

Kranówka (odstana z aquasafe):
PH 8-8,5
NO3 5
KH 21
GH 3-4

I tu moje pytanie, bo skoro KH jest wyższe od Gh to znaczy że mam podwyższone poziomy węglanów i wodorowęglanów sodu i potasu. Ale tak na prawdę co to oznacza? Czy i jak to doprowadzić do ładu bo widzę że nie jest to typowy przypadek. Mam biotop ameryki południowej i co dokładnie mam zrobić żeby pędzelkowate się wycofały a rośliny ruszyły ze wzrostem? (akwa jest dojrzałe, działa ponad 6mies)

A to moja krótka charakterystyka baniaka:
-pojemność 200l profil
-filtr fluval 305 (ceramika,zeolit, torf,gąbki, wata)
-oświetlenie 99W: Philips Master tld 865 30w,aquarelle 30W,aqua medic plant grow 39W =0,5W/L
-podmiany co tydzień 30l kranówka z aquasafe
-szyszki olchy, liście dębu, kokosy
-2x skalar,1xgupik,9xneon,3xkirysek,3xotosek,ślimak zebra
-nawożę plantamin 7,5ml raz na 2 tyg (ostrożnie bo nie wiem co powoduje wzrost glonów)
-co2 - brak
-podłoże z ziemi ogrodowej przykryte siatką i żwirkiem.
-oświetlenie 10h dzienie
 
     
Ruki 
Wielebny Syfku :)


Wiek: 25
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 5493
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 12:43 pm   

snajper napisał/a:
NO2 <0,3

Filtracja biologiczna jest albo niedojrzała albo coś zakłóca cykl.

snajper napisał/a:
Ale tak na prawdę co to oznacza?

Że masz cholernie mocny bufor wody(zasadowość). :wink:
_________________
 
 
     
trofek 


Wiek: 45
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 246
Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 1:15 pm   

Parametry wody bardzo dobre raczej dla ryb z jeziora Tanganika niż Ameryki Pd. Tak jak zauważył Ruki zbyt wysoki poziom NO2.Zbadaj jaki poziom NO2 masz w kranówce, bo może tam będzie problem.
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
Jest: 1+2 A.baenschi +zbrojniki
www.Pleco.com.pl
 
 
     
3promile 

Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 88
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 1:18 pm   

Myślę, że czas na zakupy. Filtr RO i ew. zestaw do CO2. Z tej kranówki nic dobrego do SA nie wyciśniesz, a żyzne podłoże przy tych parametrach wody to przepis na katastrofę..
 
     
snajper

Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 6
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 8:29 pm   

trofek napisał/a:
Zbadaj jaki poziom NO2 masz w kranówce, bo może tam będzie problem.


Zbadałem NO2 z kranu (próbka prosto z kranu, bez aquasafe - nie wiem czy parametry się zmieniają po odstaniu i dodaniu aquasafe) i wykazało 0,3mg/l. Mówicie że parametry NO2 mam za wysokie ale przecież na skali testów kropelkowych <0,3 jaką mi wykazało z wody z akwa to najmniejsza możliwa pozycja a skoro mają być bliskie zeru to chyba jest ok? Dziwi mnie też to, że NO2 jest więcej w kranówce niż w akwa. Dzięki wam za poprzednie wskazówki i wyjaśnienia, będę wdzięczny także za wyjaśnienie tej niejasności z NO2 :)
 
     
trofek 


Wiek: 45
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 246
Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 8:47 pm   

NO2 w akwarium powinno wynosić 0.Jeżeli tak jest oznacza to, że akwarium jest stabilne biologicznie, a filtracja w zbiorniku wystarczająca do obsady.Poczytaj o cyklu azotowym, bo jest to bardzo ważna sprawa.W skrócie NO2 jest przetwarzane w filtrze przez bakterie nitryfikacyjne do NO3, którego nadmiar usuwamy z akwa. przez podmiany wody.
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
Jest: 1+2 A.baenschi +zbrojniki
www.Pleco.com.pl
 
 
     
snajper

Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 6
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:04 pm   

Ok, dzięki za wyjaśnienie, w takim razie jak jeszcze wytłumaczyć że kranówka zawiera już pewną ilość NO2 (0,3mg/l)? Czy oznacza to że pewną ilość tego wprowadzam już do akwarium wraz z nią, a resztę doprodukowują bakterie nitryfikacyjne które swoją drogą przekształcą to wszystko w NO3. Czyli źródłem NO2 u mnie nie jest tylko to co naprodukują ryby i szczątki roślin ale także to co znajduje się w kranówce. Tylko wciąż nie mogę się nadziwić jak w kranówce może się znaleźć pewna ilość NO2? To normalne?
 
     
Ruki 
Wielebny Syfku :)


Wiek: 25
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 5493
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:14 pm   

Musisz mieć kiepską jakości kranówę.
Z jakiego typu ujęcia ona pochodzi?
_________________
 
 
     
trofek 


Wiek: 45
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 246
Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:17 pm   

Masz rację wraz z podmianami wprowadzasz do akwarium NO2 z wodociągów.Muszę Cię zmartwić, ale w/g normy polskiej i europejskiej dopuszczalne stężenie NO2 wynosi 0,5 mg/l wody.Filtracja u Ciebie powinna być na tyle wydajna , aby to przerobić na NO3.
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
Jest: 1+2 A.baenschi +zbrojniki
www.Pleco.com.pl
 
 
     
snajper

Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 6
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:45 pm   

Ruki napisał/a:
Musisz mieć kiepską jakości kranówę.
Z jakiego typu ujęcia ona pochodzi?


Pochodzi ona z Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i Wodociągowej a jakie oni mają ujęcie to już nie wiem. W takim razie widzę, że żeby pozbyć się glonów to muszę zainstalować co2, częściej podmieniać wodę (częściej niż raz w tyg) i spróbować zacząć stosować wodę RO. A zanim wydam kasę na filtr RO to skąd polecacie zakupić taką wodę do kilku pierwszych podmian, żeby upewnić się że to wszystko przyniesie zamierzony rezultat? W każdym razie bardzo wam dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienia.
 
     
mientus 


Dołączył: 08 Maj 2007
Posty: 697
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 8:45 am   

Cytat:
A zanim wydam kasę na filtr RO to skąd polecacie zakupić taką wodę do kilku pierwszych podmian, żeby upewnić się że to wszystko przyniesie zamierzony rezultat? W każdym razie bardzo wam dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienia.


Tzw. wodę destylowaną kupisz na stacjach paliw i w marketach, szukaj gdzie taniej jeśli chcesz iść tą drogą. Najlepszym wyjściem i tak jest filtr RO, jak pisał 3promile.
_________________
Krzysiek
Zapraszam na blog prawniczy:lex.legalista - przystępnym językiem o prawie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,82 sekundy. Zapytań do SQL: 11