Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
[200 l] SA - zmiany
Autor Wiadomość
Zenon Zawodowie 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 1:13 am   [200 l] SA - zmiany

Pojemność 200l
Wymiary 100x40x50
Filtracja Tetratec ex700, M380
Oświetlenie 2x18W, 1x13W, 1x8W-tymczasowo
Parametry Ph 6 KH 2
Podłoże - żwirek 2-3mm i piasek , liście dębu, korzenie,

Flora:

Bacopa monnieri
Echinodorus Izabela
Echinodorus Paul Klocker
Echinodorus green "Ocelot"
Hydrocotyle leucocephala
Pistia stratiotes

Fauna:

1+1 Apistogramma agassizii (Pielęgniczka Agasiza)
8x Nematobrycon palmeri (Tetra cesarska)
15x Nannostomus beckfordi (Drobnoustek Beckforda)
2x Otocinclus

Ostatnio zmieniony przez gan Wto Maj 05, 2009 3:14 pm, w całości zmieniany 4 razy  

jaca303 
Jacek

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 8:38 am   

Jednym słowem - CUDO ! Piekny wzór do nasladowania. Moim skromnym zdaniem nr 1 jakie widziałem.

aajaa 
Adrianna

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 11:20 am   

Piękne, wydaje się dopracowane w każdym calu.

wisniak

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 1:35 pm   

tak piękne, że aż nierealne. zero glonów, smieci, a liście ułożone na dnie od linijki. Gratulacje

mientus 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 11:28 pm   

O rety, a jak coś takiego się komponuje? Zbieram szczękę z podłogi.

aajaa 
Adrianna

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 8:44 am   

Poprzyglądałam się uważniej i widzę jak wielka jest zasługa tła w wystroju akwa. Gdyby to akwa miało czarne tło straciło by połowę ze swojego niesamowitego wyglądu.

Sil 

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 10:29 am   

Hmm... same peany to ja trochę pomarudzę :wink:
Akwa jest fajne, ale żebym miał uderzyć szczęką o podłogę :???:
Kwestia pierwsza - tło... Jak zauważyła Ada robi co najmniej 50% efektu. Wiem o czym mówię, bo mam takie samo w takim samym akwa. Oczywiście to żaden przytyk - wybór dobrego tła to jak widać połowa sukcesu :smile:
Kwestia druga - podłoże... Żwirek 2-3mm to jeszcze ujdzie, ale 5mm nigdy nie będzie najlepszym podłożem dla pielęgniczek. To jak rozumiem ukłon w stronę echinodorusów, choć IMHO jest ich za dużo jak na 200l i są zbyt gęsto zasadzone. Dałbym maks 2 żabienice i więcej drobnolistnych roślin, bo tak akwa wygląda na mniejsze.
Kwestia trzecia - liście dębu... Zbyt charakterystyczne - ja zdecydowanie preferuję bukowe. A ułożenie ich od linijki to akurat uznałbym za wadę...
Kwestia czwarta - terytoria... Dno jest nieźle zagracone, ale dobór korzeni/patyków "średni". Brak jakiś wyraźnych granic terytoriów, szczególnie w środkowej i górnej strefie akwa... ale przy parce pielęgniczek można i tak.

jaca303 
Jacek

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 1:18 pm   

No ja dałem notę za wrażenia artystyczne ( akwa jak obraz Kossaka) a od ocen technicznych sa inni - bardziej zaawansowani apistomaniacy. :lol: Ale jako wzór chyba mozna je brać. Przynajmniej ja chyba tak zrobie.

Zenon Zawodowie 

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 12:14 am   

Cytat:
Kwestia pierwsza - tło... Jak zauważyła Ada robi co najmniej 50% efektu. Wiem o czym mówię, bo mam takie samo w takim samym akwa. Oczywiście to żaden przytyk - wybór dobrego tła to jak widać połowa sukcesu

Oczywiście się zgodzę.

Cytat:
Kwestia druga - podłoże... Żwirek 2-3mm to jeszcze ujdzie, ale 5mm nigdy nie będzie najlepszym podłożem dla pielęgniczek.

Faktycznie z 5mm żwirkiem mój błąd no ale teraz nie zmienię i mam nadzieję że przemiesza sie z drobniejszym którego jest 4 razy więcej

Cytat:
Dałbym maks 2 żabienice i więcej drobnolistnych roślin, bo tak akwa wygląda na mniejsze.

Jedną dużą żabienicę bym wywalił tylko jakie dać drobnolistne rośliny pochodzące z amazoni a nie wymagające dużego oświetlenia, nawozów i Co2, a zarazem dostępne w kupnie.

Cytat:
Kwestia trzecia - liście dębu... Zbyt charakterystyczne - ja zdecydowanie preferuję bukowe. A ułożenie ich od linijki to akurat uznałbym za wadę...

Nie posiadam liści buku a też bym dołożył do dębowych. A linijki nie używałem zapewniam, nie bardzo wiem o co chodzi z tym równym ułożeniem. Rzuciłem liście jak leci na przód akwa i tyle.

Cytat:
Kwestia czwarta - terytoria... Dno jest nieźle zagracone, ale dobór korzeni/patyków "średni". Brak jakiś wyraźnych granic terytoriów, szczególnie w środkowej i górnej strefie akwa...

Tu nie do końca bym się zgodził, ale nie wszystko widać na zdjęciach.

Z chęcią wysłucham dalszych rad i ocen szczególnie względem obsady, której nie do końca pewien jestem.

Sil 

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 8:49 am   

Zenon - przede wszystkim ja uważam, że Twoje akwa jest ciekawe i cieszy mnie, że odebrałeś moje uwagi w konstruktywny sposób :smile:
Zenon Zawodowie napisał/a:
Jedną dużą żabienicę bym wywalił tylko jakie dać drobnolistne rośliny pochodzące z amazoni a nie wymagające dużego oświetlenia, nawozów i Co2, a zarazem dostępne w kupnie.

Chyba najlepszym wyjściem byłaby Bacopa monnieri, ewentualnie możesz dać też Ceratophyllum demersum lub Egeria densa.
Rzuciłem liście jak leci na przód akwa i tyle.

Też mi się wydaje, że nie układałeś jakoś specjalnie liści... dlatego napisałem, że uznałbym to za minus.
Co do terytoriów... przy parce A. agassizii to nie jest absolutnie konieczne. Gdybyś jednak zdecydował się kiedyś na większą obsadę pielęgniczek to IMHO konieczne byłoby dodanie 1-2 wyższych korzeni, które ograniczałyby nieco pole widzenia. Może to nie najlepszy wzór do naśladowania, ale rzuć okiem na moje 200l:
http://img253.imageshack....sc00857apu8.jpg
W środkowej i górnej strefie akwa występują elementy zagracające, a jednocześnie zapewniające schronienie (vide: niespodziewane maluchy N. marginatus).
Co do obsady... Tetry nigdy nie były moimi ulubieńcami, ale to kwestia indywidualna. N. becfordi nie są wcale takie drobnouste, a 15 sztuk może dość skutecznie eliminować narybek pielęgniczek. Jednak obsada jest OK - oczywiście wskazane byłoby uzupełnienie stanu C. hastatus. Pokusiłbym się również na zwiększenie ilości pielęgniczek (kolonia A. agassizii?!).

Zenon Zawodowie 

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:23 pm   

Cytat:
Chyba najlepszym wyjściem byłaby Bacopa monnieri, ewentualnie możesz dać też Ceratophyllum demersum lub Egeria densa

Bacopa monnieri zakupione posadzone tylko czekać aż się rozrośnie, jedna żabienica wypadła a inne zamieniono miejscami.

Cytat:
Gdybyś jednak zdecydował się kiedyś na większą obsadę pielęgniczek to IMHO konieczne byłoby dodanie 1-2 wyższych korzeni, które ograniczałyby nieco pole widzenia.

Dokupiłem jeden korzeń który możliwe że rozdzieli zbiornik, tyle że nie jest zbyt wysoki (ponad połowę akwa), no i nie będzie stał idealnie po środku tylko trochę w lewo, ale może to i lepiej. Narazie musi się namoczyć przed wsadzeniem do akwa bo nie tonie.

Cytat:
Też mi się wydaje, że nie układałeś jakoś specjalnie liści... dlatego napisałem, że uznałbym to za minus.

Czyżbym miał je układać? A tak poważnie to moim założeniem jest wydzielić strefę z przodu akwarium w której była by tylko gruba warstwa liści (jeszcze dołożę liści), strefa ta jest oddzielona leżącymi korzeniami od reszty zbiornika.

Cytat:
Jednak obsada jest OK - oczywiście wskazane byłoby uzupełnienie stanu C. hastatus. Pokusiłbym się również na zwiększenie ilości pielęgniczek (kolonia A. agassizii?!).

Jak najbardziej zwiększył bym ilość pielęgniczek, ale u mnie rzadko można je kupić, są tylko Mikrogeophagus ramirezi oraz naprawdę sporadycznie Apistogramma cacatuoides, Apistogramma hongsloi, i oczywiście Apistogramma agassizii , ale te 3 ostatnie naprawdę pokazują się raz do roku.
Co do Corydoras hastatus to miałem 6, ale z mojej winy jest ile jest, kupiłem je okazyjnie w innym mieście i już nigdy ich nie miałem ich okazji kupić, zastanawiałem się też nad kupnem Corydoras panda ale one chyba za duże rosną.

Jak uporządkuje wszystko z powrotem i doprowadzę do jakiegoś ładu zrobię jak oczywiście się uda nowe zdjęcia .

Sil 

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:38 pm   

Czyżbym miał je układać?

Jeśli cierpisz na nadmiar czasu :wink:
u mnie rzadko można je kupić

A skąd jesteś? Może uda się zaradzić temu deficytowi...
zastanawiałem się też nad kupnem Corydoras panda

Rosną za duże i za bardzo interesują się ikrą pielęgniczek. Odradzam.
Nowe zdjęcie zbiornika chętnie zobaczę!

Zenon Zawodowie 

Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 8:50 am   

Obiecane nowe foty po małej przebudowie, sorry za jakość ale jaki aparat takie foty a i fotograf nie najlepszy.

Sil 

Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 9:03 am   

Przydałoby się zlinkowanie większych zdjęć, ale nawet na załączonych w końcu widać obraz całości... i bardzo fajnie to wygląda :smile: .
Btw, padła mi samiczka A. macmasteri... ale na szczęście 4 podrostki przeżyły wakacje, więc za jakiś miesiąc powinienem mieć dla Ciebie parkę/haremik (o ile nadal reflektujesz, a nie będzie jakiegoś pHa typu 4 samce :???: ).

Wojtek_res 

Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 12:13 pm   

Gratuluje świetnego baniaczka :grin: Jedyne co ja bym ewentualnie zmienił, to stopniowo próbował wprowadzać zamiast żabienic, które swoimi gabarytami optycznie pomniejszają akwa (nie wygląda na 200l), Microsorium pteropus lub jeszcze lepiej Microsorium odmiany narov. Ma ono małe, podłużne liście i tworzy fanatstyczne zielone kępy - wydaję mi się, że świetnie by się wkomponowało. Ale z drugiej strony jesli Ci to nie przeszkadza to nie ma sensu nic ruszać, bo zarówno za estetykę jak i funkcjonalność można z czystym sumieniem dać note 5,0 :wink:

gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii

Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 1:21 pm   

Wojtek_res napisał/a:
Microsorium pteropus lub jeszcze lepiej Microsorium odmiany narov
A fuuuj - Azja i sztuczności :wink: .

GAN
P.S. Sam mam w akwariach 4 odmiany Microsorium :wink:

piotrK 

Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 1:59 pm   

Wymień liście z dębowych na bukowe - sam sprawdziłem, wygladają o niebo naturalniej ;)

Zenon Zawodowie 

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 3:13 pm   

Pojemność 200l
Wymiary 100x40x50
Filtracja Tetratec ex700, M380
Oświetlenie 2x18W

Flora:

Echinodorus Izabela
Echinodorus Paul Klocker
Echinodorus green "Ocelot"
Pistia stratiotes

Fauna:

2xCrenicichla compressiceps
7x Nematobrycon palmeri (Tetra cesarska)
7x Otocinclus

Na początku roku nabyłem dzięki uprzejmości kolegi z forum ARS-a Crenicichla compressiceps 4 sztuki. Niestety 2 padły na ospę, zbyt późno zauważyłem objawy. Pozostałe dwie maja się dobrze. Przedstawiam zdjęcia na razie jednego osobnika, drugiego nie dałem rady uchwycić.

piotrK 

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 6:28 pm   

Bardzo ładna samica C. compressiceps. Miło, ze te piękne ryby (małe Crenicichla) stają się coraz bardziej powszechne w akwariach. A powiedz mi, jak u nich z agresją wewnątrzagtunkową? Różne czytałem opowieści o ich ogromnej terytorialności :roll:

Zenon Zawodowie 

Wysłany: Sro Maj 06, 2009 7:27 am   

Nawet nie byłem pewien czy to samica, choć brzuszek pełniejszy na to wskazuje, druga sztuka której zdjęć jeszcze nie mam jest mniej barwna z mniejszym brzuszkiem, i jest bezustannie goniona jak tylko wejdzie w zasięg wzroku pierwszej, całe szczęście że ma gdzie się schować choć nie widać żeby doznała jakiś fizycznych obrażeń. jednak muszę stwierdzić że agresja wewnątrz gatunkowa jest naprawdę duża. Niestety dostało się też ostatnim agasizom które miałem jedynie samiec dawał sobie z nimi radę wręcz schodziły mu z drogi aż nie padł ze starości. Natomiast otoski i tetry cesarskie są ignorowane kompletnie i żyją sobie spokojnie

piotrK 

Wysłany: Sro Maj 06, 2009 11:05 am   

Nawet nie byłem pewien czy to samica, choć brzuszek pełniejszy na to wskazuje,

Ja wnioskuję po braku pręg na płetwie odbytowej - o ile pamietam tylko samce mają ją tak paskowaną jak płetwę ogonową.

Odpowiedz do tematu