Apisto.pl Strona Główna Apisto.pl
Forum miłośników pielęgniczek

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
filtr własnej roboty
Autor Wiadomość
medi 

Wiek: 22
Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 180
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 6:52 pm   filtr własnej roboty

Zamierzam zrobić filtr własnej roboty.Myślałem już nad filtrem kubełkowym.Chodzi o to żeby zrobienie tego filtra było tanie i żeby filtr był jak najlepiej wydajny.Może ktoś ma z was jakieś pomysły lub sam ma filtr włsnej roboty?
 
 
 
Qrak 

Wiek: 21
Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 7:04 pm   

Filtr DIY najlepiej zrobić ze słoika i pompki. Można też zrobić sumpa dobre też są filtry hydroponiczne
PS. Medi nie napisał, ale akwa ma 103 litry
 
 
 
medi 

Wiek: 22
Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 180
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 7:15 pm   

Słuszna uwaga mam akwa 103l.
 
 
 
matijasz 

Wiek: 23
Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 7:30 pm   

Moim zdaniem to już jest kombinowanie. Rozumiem do akwa powyżej 200l, ale do takiego akwarium to wystarczy np Fluval 204, który można kupic za 180zł nowy i mniejsze ryzyko, że będzie powódź :)
 
 
 
cost


Dołączył: 03 Lut 2005
Posty: 193
Skąd: Marki
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 10:39 pm   

kilka takich patentów jest na www.akwarystyka.com
 
 
markus74 

Dołączył: 20 Gru 2004
Posty: 627
Wysłany: Śro Paź 12, 2005 1:08 pm   

matijasz napisał/a:
wystarczy np Fluval 204, który można kupic za 180zł

Dla niektórych 180 zł. to niebagatelna kwota (zwłaszcza dla uczących się), ale do takiego akwa z powodzeniem można zastosować kaskadę np. Aquela model FZN 2 lub 3 i wyjdzie coś około 60 zł., a nie przypuszczam żeby kubełek nawet własnej roboty wyszedł mniej. Oczywiście zakładam, że kwestia finansowa jest główną przyczyną samodzielnej konstrukcji.
 
 
Boleslaw Gawel 


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 1411
Skąd: Ojrzanów
Wysłany: Śro Paź 12, 2005 2:57 pm   

Jak ktos ma czas wolny, to ja polecam filtr wlasnej roboty. Kupujesz pompke, sporo tansza niz filtr kubelkowy, a sam zbiornik na wklady mozesz sobie wykroic samodzielnie. trzeba zdobyc tafle szkla (spora czworka to koszt chyba 30PLN, starczy na kilka filtrow), za pare groszy diamencik do ciecia szkla, silikon to chyba 20PLNow (tez starczy na kilka filtrow, a jest tez sprzedawany w malutkich tubkach, chyba po 1 czy 2PLN).

Teraz juz tylko zrobic rysunek, walnac sobie kieliszeczek dla kurazu i do ciecia.

Przewaga takiego filtra nad kazdym filtrem kupowanym jest bez porownania wieksza objetosc wkladow.


Pozdro

Bolek
_________________
Boleslaw Gawel
www.guppy.fora.pl
 
 
matijasz 

Wiek: 23
Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Śro Paź 12, 2005 6:50 pm   

Bolek, chodzi ci o coś podobnego jak sump tylko, że w akwa nie ma żadnych biobali itd. ?
 
 
 
medi 

Wiek: 22
Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 180
Skąd: Bytom
Wysłany: Śro Paź 12, 2005 8:14 pm   

Czy to prawda że taki filtr musi być na wysokości wody w akwarium?
 
 
 
medi 

Wiek: 22
Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 180
Skąd: Bytom
Wysłany: Śro Paź 12, 2005 8:23 pm   

jak zrobić grzałkę własnej roboty?
 
 
 
gan 
Site Admin
Sarcophilus harrisii


Wiek: 48
Dołączył: 28 Lut 2003
Posty: 3305
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro Paź 12, 2005 10:15 pm   

Stary to nie te czasy. Grzałki solne robiłem jakieś 25 lat temu (filtry zresztą też). Ale czy teraz za 10 PLN warto ryzykować życiem ryb, a nawet swoim?

GAN
 
 
Qrak 

Wiek: 21
Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 7:13 am   

medi napisał/a:
Czy to prawda że taki filtr musi być na wysokości wody w akwarium?

Jeśli to jest sump to teoretycznie nie musi ale tak jest bezpieczniej, powód: pierwszy brak pradu czy awaria pompy i akwa sie wylewa. A jak jest na wysokosci poziomu wody to nawet jak bedzei jakas awaria to nic sie nie powinni wylac
 
 
 
markus74 

Dołączył: 20 Gru 2004
Posty: 627
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 8:47 am   

Kiedyś takie szklane filtry były dostępne w sklepach zoologicznych, kosztowały parę groszy, mozna też było nabyć kompletne wkłady. Filtry te były zawieszane na bocznej ściance akwa (tak jak dzisiejsze kaskady) i napędzane powietrzem z zwykłego "brzęczyka". Prosta konstrukcja, niska cena, niezawodność i łatwy dostęp do filtra to były największe zalety tego rozwiązania. Szkoda że je wycofali.
 
 
medi 

Wiek: 22
Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 180
Skąd: Bytom
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 12:39 pm   

ja chyba mam taki stary filtr.Dostałem w pręzęcie razem z akwarium ale postanowiłemze go zmienię na jakiś nowy
 
 
 
furraan 


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 469
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Paź 13, 2005 10:19 pm   

Cytat:

Teraz juz tylko zrobic rysunek, walnac sobie kieliszeczek dla kurazu i do ciecia.


Bolek przecież młodzi nie piją :lol:
 
 
 
Boleslaw Gawel 


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 1411
Skąd: Ojrzanów
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 8:47 am   

Cytat:
Jeśli to jest sump to teoretycznie nie musi ale tak jest bezpieczniej, powód: pierwszy brak pradu czy awaria pompy i akwa sie wylewa. A jak jest na wysokosci poziomu wody to nawet jak bedzei jakas awaria to nic sie nie powinni wylac


Rzeczywiście tak bezpieczniej, ale jedynie wtedy, gdy nie zdecydujemy się na wiercenie otworów w akwa i na komin. Ja myślę, że warto się na to zdecydować, jeśli tylko warunki nam pozwalają (możliwość umieszczenia filtra pod akwa). Wtedy przy odpowiednio obliczonych objętościach komór sumpa i wody nad grzebieniem w akwa nie ma takiego niebezpieczeństwa.


Odowadając zatem na pytanie medi:
Cytat:
Czy to prawda że taki filtr musi być na wysokości wody w akwarium?


Wydaje mi się, że tak, za wyjątkiem sytuacji, gdy wiercimy w akwa otwory.


BTW: Thewald wiercił u mnie otwory. Sam wprawdzie nie próbowałem, ale wydaje mi się to całkiem łatwe, trzeba tylko kupić stosowne wiertło i trzymac się pewnych zasad. Gdyby ktoś się zdecydował na wiercenie, mogę dokładnie opisać, jak thewald wiercił.


Generalnie to, na podstawie moich obserwacji, stwierdzam, że w szklarskiej usłudze płaci się głównie za robotę, bo sam materiał jest tani. Jeśli zatem nie zależy nam na bardzo precyzyjnym cięciu, bardzo ładnie sklejonym akwa (a w sumpie, czy akwa roboczym nie jest to chyba takie ważne), polecam zabawę w szklarza.


Cytat:
Bolek, chodzi ci o coś podobnego jak sump tylko, że w akwa nie ma żadnych biobali itd. ?


nie rozumiem, o co chodzi z tymi biobalami, sorry. Mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Dla mnie sump to pewien typ konstrukcji filtra, niezależnie od tego, jakie wewnąttrz są wkłady.

Cytat:
Bolek przecież młodzi nie piją


Już nie? Qrcze, ja to jestem "nie na czasie" ;-)

Pozdro

Bolek
_________________
Boleslaw Gawel
www.guppy.fora.pl
 
 
matijasz 

Wiek: 23
Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 11:52 am   

Czy młodzi nie piją to bym się bardzo spierał:] Biobale dałem tylko na przykład, ale najczęsciej w sumpie sa umieszczane tego rodzaju wkłady.
 
 
 
furraan 


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 469
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 5:53 pm   

matijasz napisał/a:
Czy młodzi nie piją to bym się bardzo spierał:] Biobale dałem tylko na przykład, ale najczęsciej w sumpie sa umieszczane tego rodzaju wkłady.

Chyba mnie opacznie zrozumieliście , albo ja zamieściłem niewłaściwy emotikon :? . Młodzi teraz nie piją ... tylko chlają . To miała być taka mała aluzja do teraźniejszych poczynań w/w. Oczywiście nie wszyscy , ale zdecydowana wiekszość tak .
 
 
 
Remwar 


Wiek: 27
Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 1427
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 6:11 pm   

==Poza tematem==

Jako przedstawiciel młodzieży chciałbym wypowiedzieć się, że wolę, gdy ktoś zaleje się w trupa niżeli miałby łyknąć tylko dla kurażu i iść z pałą na ulicę.
_________________
112l - woda piasek rośliny

 
 
 
Qrak 

Wiek: 21
Dołączył: 05 Maj 2005
Posty: 574
Skąd: Bytom
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 6:06 pm   

To ja powiem że Medi kupił filtr AquaSzut Senior Plus :)
 
 
 
matijasz 

Wiek: 23
Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 6:51 pm   

Hah, Tyle pomysłów i żaden zrealizowany :) No, ale temat sie przyda komuś.
 
 
 
medi 

Wiek: 22
Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 180
Skąd: Bytom
Wysłany: Nie Paź 16, 2005 3:22 pm   

Kpiłe filtr AQUA SZUT SENIOR PLUS. w tym filtrze są 2 komory z gąbkami.Piszą tam że jedna z tych gąbek jest drobno ziarnista a druga gróbo ziarnista.Czy te 2 gąbki czyszczą wodę tylko mechanicznie czy też biologicznie? I czy mogę do jednej z tych komór zamiast gądki włorzyć np.
ceramike?
 
 
 
matijasz 

Wiek: 23
Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 1285
Skąd: Kozienice
Wysłany: Nie Paź 16, 2005 5:50 pm   

Możesz włożyć ceramikę, ale imho taki filterek to tylko mechaniczny, biologiczny najlepszy zewnętrzny, ponieważ sporo wkładu można wpakować.
 
 
 
Radek Korona 


Wiek: 26
Dołączył: 14 Cze 2003
Posty: 853
Skąd: Chełm
Wysłany: Nie Paź 16, 2005 7:23 pm   

Usunalem ten zdublowany temat zalozony przez mediego.

--
Pozdrawiam
Radek Korona
 
 
 
JacKo 


Wiek: 43
Dołączył: 31 Lip 2003
Posty: 170
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 3:27 pm   

markus74 napisał/a:
Kiedyś takie szklane filtry były dostępne w sklepach zoologicznych, kosztowały parę groszy, mozna też było nabyć kompletne wkłady. Filtry te były zawieszane na bocznej ściance akwa (tak jak dzisiejsze kaskady) i napędzane powietrzem z zwykłego "brzęczyka". Prosta konstrukcja, niska cena, niezawodność i łatwy dostęp do filtra to były największe zalety tego rozwiązania. Szkoda że je wycofali.


a ja jeszcze taki posiadam...obecnie pracuje w kotniku bo maluchy juz podrosły i ich nie zassie..jednak ten filtr ma i wady- szklane rurki, wytłukły mi sie wszystkie :-( póki co prowizorycznie zapodałem pcv z Praktikera ale trzeba je dociskac i kombinować i wogóle...czy ktoś widział może jakieś plastikowe rurki które pasowałyby do tego zabytku? próbowałem już w sklepach szukać zapasowych do innych ale nie mieli
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,62 sekundy. Zapytań do SQL: 13